‘Nazım’ı Tanımak ve Anlamak’ söyleşilerinin bu ayki konuğu Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu

Posted by

‘Nzım’ı Tanımak ve Anlamak’ Söyleşilerinde Prof. Dr. İlber Ortaylı

‘Nzım’ı Tanımak ve Anlamak’ söyleşilerinin bu ayki konuğu tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. Şişli Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı söyleşide, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşti. Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘Nazım Hikmet ve Tarih Bilinci’ konulu konuşmasında, şairin sadece Türkiye’de değil dünyada da tarif motifini en çok kullanan, tarihten en çok yararlanan şair olduğunu vurguladı.

Ortaylı, şairin Türk dilinin müzikal yapısını ve armonisini çok iyi kullandığını belirterek, “‘Eğer Nazım Hikmet sağ olsaydı ve bugün gençlerin kullandığı Türkçeyi duysaydı çıldırırdı’” ifadelerini kullandı.

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile Şişli Belediyesi’nin iş birliğinde düzenlenen söyleşilere, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı bu yılın ilk konuğu olarak katıldı. Katılımın ücretsiz olduğu söyleşi, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde yoğun ilgi gördü. Programa; Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Oral, 2’nci Başkan Özcan Arca, Genel Sekreter Turgay Fişekçi gibi isimler ile birçok akademisyen, öğrenci ve vatandaşlar da katıldı.

Programın açılış konuşmasını Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Oral yaptı. Oral, vakfın amacının, Nazım Hikmet’in mirasını genç kuşaklara aktarmak olduğunu belirterek, vakfın etkinliklerinde her ay Nazım Hikmet’i konuştuklarını vurguladı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Nazım Hikmet’in günümüzde yeteri kadar incelenmediğini ve ele alınmadığını dile getirdi. Ortaylı, “‘Nazım’ı sevenler arasında sadece solcular yok, onu söyleyeyim. Hiç aklınıza gelmeyecek edebiyat tarihçileri de çok sever’” diyerek şairin geniş kitlelerce sevildiğini ve saygı gördüğünü ifade etti.

Nazım Hikmet’in dünya çapındaki şöhretine de değinen Prof. Dr. Ortaylı, şairin yaptığı eleştirilere rağmen dünyada büyük bir saygınlığa sahip olduğunu vurguladı. Nazım Hikmet’in tarih motifini en çok kullanan şair olduğunu belirten Ortaylı, türk edebiyatında eşine nadir rastlanır bir sanatçı olduğunu dile getirdi.

Söyleşi, çiçek takdimiyle sona erdi ve katılımcılar memnuniyetlerini dile getirdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir