Yeni Yılda Emeklilere Yapılan Maaş Zamları ve Bayram İkramiyeleri Belli Oldu
Milliyet.com.tr/ÖZEL Yeni yılda SSK, Bağkur, memur ve emekli maaşları belli oldu. Emekliler yılın ilk altı ayı itibarıyla yüzde 15.75’lik maaş farkını hak ettiler. Buna göre en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL olurken, en düşük memur emeklisi aylığı ise 19 bin 617 liraya çıktı.
Tüm kesimlere yapılan maaş zamlarının ardından 16.5 milyon emekliyi ilgilendiren ikramiyeler için bekleyiş başladı. Bu yıl Ramazan Bayramı 30 Mart’ta, Kurban Bayramı ise 6 Haziran’da kutlanacak. 2024 yılında bayram ikramiyeleri 2 bin TL’den 3 bin liraya yükseltilmişti.
Birkaç gündür emekli ikramiyelerine artış yapılabileceğine dair gelişmeler basına yansıyor. Peki bayram ikramiyeleri artar mı? 3 bin TL olan ikramiye tutarının artması durumunda yeni ikramiye tutarı ne kadar olur?
İKRAMİYELERE ARTIŞ OLMALI MI?
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “2018 yılında başlayan emekli bayram ikramiyesi yılda iki defa dini bayramlarımızda ödenmek üzere 1000 TL olarak verilmekteydi. Daha sonra 2021 yılında bin 100 TL’ye, 2023 yılında 2 bin TL’ye, geçtiğimiz yılda ise %50’lik bir artışla 3 bin TL’ye yükseltilmişti.
İlk çıktığı dönemde küçükbaş bir kurbanlık alınabiliyordu. Fakat içinde bulunduğumuz ekonomik durum itibarıyla paranın satın alma gücü düştüğünden kaynaklı ve bayram ikramiyeleri emekli maaşı gibi enflasyona göre güncellenmediğinden kaynaklı mutlaka bir artış yapılması elzemdir.
‘TABAN MAAŞ ALAN EMEKLİLERİN İKRAMİYE ARTIŞINA İHTİYACI VAR’
Geçtiğimiz haftalarda gerek asgari ücret gerek SSK, Bağkur emekli maaşı gerekse memur ve memur emeklilerine bir refah payı verilmemişti. Sadece en alt seviyede bulunan taban aylık 12 bin 500 TL’den 14 bin 469 TL’ye yükseltildi.
Burada bütçe dengelerine göre baktığımız zaman içinde bulunduğumuz enflasyonla mücadele ile ilgili yürütülen sıkı para politikası ve bununla ilgili alınan tedbirler vasıtasıyla sonuca ulaşmada biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu gözlemlemekteyiz. Ama uygulanan politikanın istikrarlı bir şekilde devam ettirildiği süreçte meyvelerinin zamanla alınabildiğinin de farkındayız.
Unutulmaması gereken özellikle alt gelir tabanında bulunan emeklilerimizin de burada verilecek olan bayram ikramiyesindeki artışa ihtiyacı olduğudur. Hükümetin, ekonomi ekibinin bu durumu göz ardı etmeyip gerekli çalışmaları yapacağı kanaatindeyim.
BAYRAM İKRAMİYESİNE ZAM NE KADAR OLUR?
Burada sadece emeklilerimize bayram ikramiyesi ödenmemektedir. Ayrıca emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara da ödenir. Ayrıca Kurumdan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödendiğini belirtmek isterim.
Bayram ikramiyesine bir iyileştirme olursa bunun ne kadar olacağı ile ilgili soruya gelince muhtemelen 3 bin 500 TL veya 4 bin TL seviyesine getirileceğini tahmin ediyorum.
ZAM İÇİN YASAL DÜZENLEME GEREKLİ Mİ?
Evet, gereklidir. Bayram ikramiyesinde bir artış yapılırsa mutlaka bir Meclis süreci olması lazım. Yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüp, Meclis Genel Kurul’una sunulmasının ardından sayın Cumhurbaşkanı’nın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.
BU YIL BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN OLUR?
Önceki yıllarda bayram ikramiyesinin ödeme süreçlerine baktığımız zaman bayramdan bir hafta öncesinde emeklilerimizin hesabına yattığını görmekteyiz.
Ramazan Bayramı 30 Mart Pazar gününe denk gelmektedir. Dolayısıyla içinde bulunan hafta 24 ile 28’i arasında ödeneceği kanaatindeyim. Burada kurum tarafından ödeme tarihleri de her bayram öncesinde açıklanıyor ve ikramiyeler tahsis numarasına göre hesaplara aktarılıyor.