Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin 2024 yılı ilk olağan toplantısında yaptığı konuşmada Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.
KKM’nin Türkiye’de dezenflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığına dikkat çeken Şimşek, “Parasal aktarım mekanizmasını bozuyor ve kamunun kullanmadığı bir kaynak, kamunun üzerinde bir yük. Dolayısıyla buradan çıkış bizim hedefimizdir ama piyasaları bozmadan çıkıyoruz. Sabırla, zamanla biz KKM’den çıkacağız” diye konuştu.
Şimşek, Türk lirasında 1 aylık opsiyonların ima ettiği kur oynaklığının şu anda nispeten istikrarlı ülkelere benzer bir şekilde gittiğini de belirtti.
DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK
Hedeflerinden birisinin “kur korumalı mevduattan çıkış” olduğu vurgusu yapan Şimşek, şunları söyledi: “KKM’den çıkış başladı, ağustosa göre gördüğünüz gibi yaklaşık çok ciddi bir düşüş var. Reel olarak düşüş daha yüksek. Dolar bazında da düşüş çok yüksek. Önümüzdeki dönemde devam edecek.”
TÜRKİYE’YE KAYNAK GİRİŞİ VAR
Şimşek, ocak-mayıs dönemine göre Türkiye’ye çok ciddi bir kaynak girişi olduğunu da belirtti.
“Olmasa Türkiye bu kadar yüksek bir cari açığı nasıl finanse edecek? Rezervi nasıl biriktirecek?” diyen Şimşek, şunları anlattı: “Bakın dış finansmana erişim ocak-mayıs döneminde bankalarımız 100 dolar borç ödüyordu. 94 dolar buluyorlardı. Şimdi 100 dolar borç ödeyip 151 dolar bulabiliyorlar. Demek ki kaynak girişi çok. Kaynak girişi var. Reel sektörde firmalar 100 dolar borç öderken 74 dolar borç bulabiliyorlardı. Şimdi 100 dolar borç öderken 119 dolar borç alabiliyorlar. Dolayısıyla kaynakta önümüzdeki dönemde sorun ciddi bir şekilde azalacak.”